Kick-off Training

Wednesday we went to the island to bring all the materials: watering cans, hoes, pangas and slachers. The parents happily received the material and instructor Mary was also present to give an introductory talk about the training in Sustainable agriculture.

​​

The parents again showed a lot of enthusiasm. They wanted to start the next day, which also happened. Thursday the first training day took place. Parents, teachers (and I) learned for example how to make fertilizer from cow maure and we learned about the crops that the parents were going to cultivate in the school garden. These include aubergine, mango, avocado, passion fruit, cassava, sweet potatoe and beans. On the long terms we hope to plant bananas in order to prepare Matooki, a popular local dish. During the training, trainster Mary assisted the parents in forming a management committee that includes 2 teachers and 2 parents to coordinate the project together with Joram and me. Because the teachers received training Joram and I taught the children, which led to hilaric but also dramatic moments. When showing a picture fo the world and asking what this is, the children answered: A Watermelon.

Tomorrow Joram and I will return to the island to make the final agreements before I return to the Netherlands. We arranged support for plowing the land and ordered the first seeds. More about this in our next post.

---------------Dutch------------------

Woensdag gingen we naar het eiland met alle materialen: van gieters, harken en schoffels tot een spuitbuss, slachers en pangas (lokaal materiaal om het land meet vrij te maken). We hadden de ouders wederom uitgenodigd om ze het materiaal te laten zien en ze zo vertrouwen te geven in de voortgang vanhet project. Zij hebben tenslotte al meerdere dagen op het land gewerkt om dit vrij te maken. Ook hadden we voor deze bijeenkomst trainster Mary uitgenodigd om docenten en ouders kort te vertellen over de training duurzame landbouw.

De ouders bleken weer erg enthusiast en wilden de dag erna al beginnen. Dat is dan ook gebeurd. Op donderdag vond de eerste training plaats. Ouders, docenten (en ik ook) leerden bijvoorbeeld hoe hun eigen compost te maken van de mest van de koeien van de school en we leerden over de gewassen die we met de ouders samen besloten hebben te gaan verbouwen. Dit zijn onder andere aubergine, mango, avocado, passievrucht, cassava, zoete aardappel en bonen. Op termijn hopen we ook bananen hieraan toe te voegen om het locale gerecht matooki mee te maken. Tijdens de training heeft trainster Mary de ouders geholpen om een management commissie op te stellen met daarin 2 docenten en 2 ouders om het project te coordineren en met mij, Joram en Charles te evalueren. Omdat de docenten in de training zaten hebben Joram, Charles en ik de hele dag lesgegeven met nog wat hilarische aar tegelijkertijd dramatische uitspraken als gevolg. Ik laat een poster met een wereldbol zien aan de kinderen van groep, 3, 4 en 5 en vraag ‘wat is dit?’ Het antwoord: een watermeloen.

Morgen gaan we weer terug naar het eiland om de laaste afspraken te maken voor mijn vertrek naar Nederland met het managementteam, regelen we ondersteuning bij het omploegen van het land en bestellen we de eerste zaden. Hierover snel meer! De nieuwe foto's volgen snel als internet weer beter werkt.

Follow Us
  • Wix Facebook page
Recent Posts